Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας - Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 4 Νοεμβρίου του 2019 ανακοίνωσε την έναρξη της λειτουργίας των Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, οι οποίες ασχολούνται με τη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και την εξειδικευμένη υποστήριξη των θυμάτων από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.

Με το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας στο επίκεντρο της στρατηγικής πρόληψης της βίας που υλοποιεί το Υπουργείο και η Ελληνική Αστυνομία, η λειτουργία των Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας έχει ως στόχο:

Την προστασία και την υποστήριξη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, με έμφαση στην πρόληψη της δευτερογενούς θυματοποίησης και την εξάλειψη των στερεοτύπων.

Την ενθάρρυνση και την καλύτερη διαχείριση των καταγγελιών.

Την πρόληψη και την αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και τη συστηματική παρακολούθηση των υποθέσεων.

Την εκπαίδευση και τη διαρκή επιμόρφωση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Παραγωγή τηλεοπτικών spot στο πλαίσιο της καμπάνιας καταπολέμησης της ενδοοικογενειακής βίας με τίτλο «ΕΧΕΙΣ ΦΩΝΗ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ»

Μεταξύ άλλων δράσεών του, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πραγματοποιεί καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, με τίτλο «ΕΧΕΙΣ ΦΩΝΗ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ». Στο πλαίσιο της καμπάνιας, έχουν δημιουργηθεί έξι spots, τα οποία αναδεικνύουν τις διαφορετικές μορφές βίας τις οποίες βιώνουν διαφορετικές κοινωνικές ομάδες (παιδιά, γυναίκες, άνδρες, ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ) και ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά με τη λειτουργία των Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.

Το Ίδρυμα ΜΑΤΙΛΝΤΑ, χρηματοδότησε την παραγωγή δύο spot αναφορικά με τη σεξουαλική κακοποίηση και τη σωματική/λεκτική βία που βιώνουν τα παιδιά. Στόχος  των spot είναι η σωστή ενημέρωση πολιτών και φορέων σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των ανηλίκων σε όλες τις εκφάνσεις της μέσω της δραματοποιημένης παρουσίασης αληθινών περιστατικών.