Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Η 20η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού». Είναι μια ημέρα ξεχωριστή αφιερωμένη στα παιδιά. Ανεξάρτητα από την εθνικότητα, το φύλο, την καταγωγή, την θρησκεία ή τον τόπο κατοικίας τους, τα παιδιά έχουν δικαίωμα να ζουν σε ένα ασφαλές και δίκαιο περιβάλλον ίσων ευκαιριών.

Παρότι τα δικαιώματα των παιδιών είναι αδιαμφισβήτητα και θεμελιώδη, παρατηρείται ότι εξακολουθούν να καταπατούνται σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Αρκεί ενδεικτικά να αναφέρει κανείς ότι σήμερα παγκοσμίως ένα στα πέντε παιδιά δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό και τροφή, 244 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στην βασική εκπαίδευση, 43,3 εκατομμύρια παιδιά έχουν κληθεί λόγω κλιματικής αλλαγής ή κοινωνικοπολιτικών αναταραχών να εγκαταλείψουν την κατοικία τους ενώ το 2022 ένα δισεκατομμύριο παιδιά υπήρξαν θύμα βίας ή κακοποίησης.

Δυστυχώς, τα παιδιά είναι πάντα και τα μεγαλύτερα θύματα μιας πολεμικής σύρραξης. Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς για τα δικαιώματα του παιδιού, μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων διεξαγωγής του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο αριθμός των παιδιών που έχασαν την ζωή τους στη Γάζα έχει υπερβεί τον ετήσιο αριθμό παιδιών που έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις σε όλες τις περιοχές του κόσμου από το 2019.

Σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας και αναταραχών, το Ίδρυμα Matilda, αναλαμβάνει δράση. Με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της παιδικής κακοποίησης, εγκατάλειψης, παραμέλησης και εκμετάλλευσης, το Ίδρυμα Matilda συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Μέσω στοχευμένων δράσεων και παρεμβάσεων προχωρούμε στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση προγραμμάτων και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με εκείνες όσων προσπαθούν να προστατεύσουν τα παιδιά και να διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για αυτά.

Το ίδρυμα Matilda, είναι ένα κοινωφελές ίδρυμα που υποστηρίζει και συνεργάζεται στενά με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχουν την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα παρέμβασης σε θέματα παιδικής προστασίας, με στόχο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινόμενου της παιδικής κακοποίησης ή παραμέλησης. Ταυτόχρονα συμβάλει στην προαγωγή και προάσπιση των θεμελιωδών και αναφαίρετων δικαιωμάτων των παιδιών.